Letsel

Verkeer

Aangereden op de fiets of als voetganger? Als je bent aangereden door een motorvoertuig, dan is de kans groot dat de wederpartij aansprakelijk is en je met succes een schadevergoeding kunt claimen. Verkeersongevallen betreffen vaak gevallen van verzekerde schade.

Ongeluk tijdens werk

Van de steiger gevallen? Hand in machine gekregen? Ook dit soort ongelukken betreft vaak verzekerde of verzekerbare schade. een werkgever is namelijk vaak verzekerd tegen aansprakelijkheid. De wettelijke zorgplicht die op de werkgever rust, is geen absolute waarborg tegen schade, maar alleen voor zover bescherming tegen gevaar redelijkerwijs van de werkgever kan worden gevergd. Hoe groot de zorgplicht van de werkgever is en welke maatregelen moeten worden getroffen, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, waarbij de aard van de werkzaamheden, de kenbaarheid van gevaar, de kans dat een ongeval/beroepsziekte zich daadwerkelijk voordoet, de ernst van de mogelijke gevolgen en de mogelijkheid tot voorzorgsmaatregelen van belang is.

Medisch advies

Om het letsel en de gevolgen ervan goed te kunnen beoordelen, schakelen wij een medisch adviseur in. dat is een arts die ervaren is om de gevolgen van een ongeval te omschrijven en een inschatting te geven over eventuele risico's voor de toekomst. Zo een gebroken pols op zichzelf wel genezen, maar kunnen er toch grote risico's voor de toekomst bestaan. Onze medisch adviseur beschrijft die risico's zodat we daar in de schaderegeling rekening mee kunnen houden.

Berekenen: De hoogte van het smartengeld

Smartengeld is een vergoeding ter compensatie van immateriële schade, zoals pijn, leed en verdriet. Het is moeilijk om een bedrag aan smartengeld vast te stellen, omdat immateriële schade niet (direct) zichtbaar of concreet in geld waardeerbaar is.

Het smartengeld wordt in Nederland naar billijkheid bepaald. Daaraan ligt geen rekenkundige formule of strikte normering ten grondslag. Voor de bepaling van het bedrag wordt onder andere rekening gehouden met de ernst van het opgelopen letsel, de mate van gederfde levensvreugde, de bijzondere persoonlijke omstandigheden en de leeftijd van het slachtoffer. Daarnaast kan de aard of mate van de aansprakelijkheid ook van invloed zijn.
Rechters zoeken vaak aansluiting bij vergelijkbare situaties in de Nederlandse jurisprudentie. Daarnaast wordt de Smartengeldgids als hulpmiddel gebruikt.

Doordat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van zoveel verschillende factoren, kan het vaststellen ervan erg uiteenlopen. Twee personen kunnen exact hetzelfde letsel oplopen, maar toch een verschillend bedrag ontvangen. Dit is verklaarbaar als zij niet op dezelfde mate hinder hebben ondervonden van het opgelopen letsel. Een fanatiek voetballer is bijvoorbeeld minder erg geraakt door blijvend letsel aan een hand, dan iemand die professioneel piano speelt.

Affectieschade

Naast smartengeld kan soms ook affectieschade worden gevorderd.

Smartengeld is een schadevergoeding voor het slachtoffer. Maar ook de naasten/dierbaren van een slachtoffer komen soms in aanmerking voor een schadevergoeding. Deze schadevergoeding wordt ook wel Affectieschadevergoeding genoemd.

Een claim op affectieschade kan voor ongelukken die gebeurd zijn na 1 januari 2019.
Meer informatie over vergoeding affectieschade.

Wie kunnen affectieschade claimen?

Wil je weten of je aanmerking kunt komen voor een affectieschadevergoeding? Vul het contactformulier in of bel ons gerust even op 0592 - 201 081

Voorwaarden